Plébánosok


"Fiat voluntas tua"


Mobirise
Vass Huba
Esperes-plébános

Született: 1977. május 7. Szászrégen (Erdély) Pappá szentelték Kalocsán, 2004. június 29-én, és 1997. szeptember 8-óta él Magyarországon. Kápláni állomáshelyei: Kiskunhalas-Alsóváros (2004), Kecskemét-Főplébánia (2006), Baja-Szent Antal plébánia (2007), Baja-Belváros (2008). Ezt követően Géderlakon plébánosként szolgált 2014. augusztus 31-ig. 2015 kerületi esperes, 2017

Interjú Huba atya Soltra kerülésekor

Augusztus 1-el Czár Iván atyát saját kérésére az érsek úr egy évre felfüggesztette a papi szolgálatból. Szeptember 1-től végre újra van egyházközségünknek plébánosa. Bábel Balázs érsek atya döntése alapján ettől kezdve Vass Huba Zoltán atya szolgálja Solt, Apostag, Dunaegyháza és Újsolt katolikus közösségeit. Vele beszélgettem:
- Huba atya, hol születtél, nevelkedtél?
1977 május 7-én születtem Szászrégenben, Erdélyben. Ez egy kb. 40 ezres város Marosvásárhely mellett 33 km-re. Itt együtt élnek szászok, magyarok és románok. Itt végzetem el az általános iskolámat. A középiskolámat Gyulafehérváron végeztem az érsekség által fenntartott egyházi iskolában.
- Mikor, hogyan ébredtél rá, hogy Jézus kiválasztott téged a papi hivatásra?
Másodikos voltam amikor elkezdtem ministrálni, az oltár körül segíteni a szentmiséken. Volt egy jó atya akit nagyon szerettek a fiatalok és hatására sokan jártunk szentmisére és hittan órákra. Mivel a templommal szemben laktunk, így alkalmam volt minden nap szentmisére menni. Versenyeztünk a fiatalokkal, hogy év végén kinek lesz több ministrálása. Lassan a szívembe lopózott a hit és a hivatás, tudtam mi akarok lenni. Az igazi döntés a középiskolában történt, érettségi után jelentkeztem a szemináriumba.
- Mikor szenteltek fel és hol szolgáltál eddig?
2004 jun 29-én szenteltek pappá Kalocsán. 10 éve vagyok pap, de nagyon sok helyen voltam már, nagyon sok emberrel találkoztam és ismerkedtem meg. Bár országon belül és megyén belül voltam mégis más és más típusú emberekkel találkoztam. Két évig voltam Kiskunhalason káplán és a katolikus iskola lelkésze. Ugyanilyen beosztásba kerültem Kecskemétre a Főplébániára ahol egy évig voltam. Majd délfelé helyeztek Bajára ahol két évet voltam káplán majd plébániai adminisztrátor. Ezután kerültem Géderlakra plébánosként ahol 5 évet voltam. Ez év szeptember 1-ével itt vagyok Solton.
- Mi a papi jelmondatod és miért?
„Legyen meg a Te akaratod”. Jézus mondotta, hogy ne az én akaratom teljesüljön hanem az Atyáé. Valahogy így érzem én is, hogy sok mindenen gondolkodom, sok tervem, akaratom van, de nekem nem az a feladatom, hanem az amit Ő ad számomra. Mindig nagyon érzékenyen érint az áthelyezés, mert eddig ahol voltam mindenhol szerettem lenni és szerettem a híveket. Nehéz megválni, titokban könnyezni az ott maradottakért, de én ezt választottam. Ha igazán hiszünk Istenben, Gondviselésben akkor tudjuk azt, hogy semmi sincs véletlenül, ő embereket választ ki a tervének , akaratának a megvalósulására. Igen kell mondanunk nekünk is Isten akaratának mint annak idején Máriának. Nekünk is fontos lenne, hogy minden imádságunk végén az ámen szó előtt el tudjuk mondani „…legyen meg a Te akaratod.”
- Mit, vagy miket tartasz a legfontosabbaknak a szolgálatodban?
Nagyon fontos a szentségek kiszolgálása és a szent liturgia után az emberekkel való kapcsolat. Bár sokszor hangoztatjuk, hogy nem a papért megyünk el a templomba, ez igaz… de ha nem vagyunk élő kapcsolatba a híveinkkel akkor bizony a vallásos élet is lankadni kezd. Én nem vagyok az a típus aki otthon ül és elvan. Szeretem az embereket, elmegyek minden rendezvényre ahova meghívnak, ott szeretek lenni köztük a hétköznapokban is.
- Tartozol – e valamelyik lelkiségi mozgalomhoz?
Nem tartozom lelkiségi mozgalomhoz. Volt egy rossz élményem középiskolás koromban, amikor a szülővárosomban két lelkiségi csoport összeveszett, harag lett belőle, hogy ki mikor, melyik napon és hogyan imádkozzon, kik a szentebbek és vallásosabbak. A templomban a szentmisén azt figyelték, hogy kit mennyire „repít el a lélek”. Láttam már olyan papot, aki egy lelkiségi mozgalomhoz tartozott és számára ez volt minden. Senki mással nem foglalkozott csak azzal a csoporttal volt együtt „sülve főve”. Én nem zárkózom el semmilyen lelkiségi mozgalomtól, örülök ha van ilyen az adott településen. Egy új szint, életet visznek az adott közösségbe.
- Mi, vagy mik voltak eddigi szolgálatod legszebb pillanatai, amelyekre szívesen emlékszel vissza?
Ó sok és szép élményem van, és nem pillanatok. Tudok örülni sok mindennek, ha teli a templom, ha szépen énekelnek, egy-egy nagyobb egyházi ünnepnek a szép liturgiáján, a közös baráti és hívekkel való találkozásoknak és rendezvényeknek. A sok kirándulásoknak és a zarándoklatoknak. Mindegyik sajátosan volt szép és jó, nem emelek ki egyet sem.
- Van-e valamilyen hobbid?
Különlegesen nincs. Szeretek kirándulni, utazgatni, szép helyeket látni, moziba járni, úszni, strandolni, néha horgászni, voltam vadászaton is hajtónak egy párszor, lehet, hogy valamikor még a vadász vizsgát is leteszem.
- Bár nem régóta laksz itt, de megkérdezném, hogy tetszik az új plébánia?
Kicsit féltem tőle, mert elég sok ”rémhírt” hallottam róla. Az első héten majdnem minden éjjel többször fel riadtam, mert a tűzriasztó elindult, valami technikai hiba miatt. Volt amikor már a tűzoltók is kijöttek, de most remélem ez is megoldódik. A plébánia nagyon jó és még jobb lesz egy év múlva :). Be kell lakni, meg kel tölteni élettel.
- Milyennek látod Soltot?
Első benyomásaim jók. Kicsi ügyes város. Gondolom, nem mondok újat, ha elmondom, hogy az úgynevezett döggyár miatt a bűz nagyon elrontja Solt képét és nagyon zavaró nemcsak az ide látogató vendégeknek, hanem az itt élő embereknek is. Nem hiszem el, hogy ilyen technikai fejletséggel nem lehetne valamit tenni ez ellen. Ezt leszámítva tényleg jól érzem itt magam.
- Rövid, vagy hosszú távú terveid a solti szolgálatoddal kapcsolatban?
Olyan hirtelen volt az ide helyezésem, hogy igazán nagy tervekről nem tudok beszámolni. Annyit tudok mondani, hogy nagyon számítók az itteni emberekre, együtt közösen kell nekünk építenünk Isten országát. Ahogy a jelmondatomnál is említettem, számomra a legfontosabb a „legyen meg a Te akaratod”. Isten majd mindig tudtomra adja, hogy mit kell tennem, remélem sikerülni is fog.
- Köszönöm a beszélgetést. Kívánom, hogy mihamarabb érezd otthon magad városunkban. Légy áldás a soltiaknak, és legyen Isten áldása, kegyelme a szolgálatodon!


"Én pedig szívesen áldozok, sőt magam is áldozattá leszek a ti lelketekért." (2Kor 12,15)


Mobirise
Tápai Péter
Káplán

Született: 1991. március 21. Pappá szentelték Kalocsán, 2017. június 29-én. Kápláni állomáshelyei: Kecel-Beltér iskolalelkész (2017), Kiskunfélegyháza (2020), majd 2020. november 29-i hatállyal Soltra helyezték.

Interjú Péter atya Soltra kerülésekor

.


Korábbi plébánosok


Mobirise
Czár Iván
2004 - 2014
Mobirise
+Somogyi Ferenc
1984 - 2004
Mobirise
Csorba József
1979 - 1984
Mobirise
+Szálteleki János
1975 - 1979
Mobirise
+Stolek Aladár
1947 - 1975

Page was made with Mobirise web themes