Építkezés


"Tudjuk ugyanis, hogy ha földi sátrunk leomlik, Istentől kapunk lakást: örök otthont a mennyben, amit nem emberi kéz épített." (2Kor 5,1)


A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 2012. augusztus 8-i ülésén a Regionális Operatív Programok keretében harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött. „A Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése a kulturális - történelmi - szakrális örökség vallási célú hasznosításával, egységes kulturális tematikus út létrehozása az Ősi árpád-kori út térségében" című projekt megvalósítására 751 millió forintot hagytak jóvá.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által vezetett konzorciumnak 13 résztvevője van, többségében önkormányzatok, így Kunszentmiklós, Tass, Dunavecse, Harta, Hajós, Apostag, Dusnok, Fajsz, Homokmégy, Császártöltés, illetve Solt esetében a katolikus egyház, valamint Gombolyag részéről Alapítvány csatlakozott a projekthez.

A projekt keretében a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszán egyrészt olyan arculati elemek létrehozására kerül sor, amelyek idővel a teljes útvonal mentén létrejönnek majd. Ilyen elemek a zarándok pihenő, útjelző kő, járdába épített nyíl, útjelző tábla, zarándok kápolna, zarándok torony. Másrészt megvalósul a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának tematikus úttá fejlesztése. A zarándokút a Bács-Kiskun megyei szakaszon az Árpád-kori történelmi utat követi, ezért a fejlesztések fő történelmi témája az Árpád-kor, mely támaparkok, szoborparkok, kiállítóhelyek létrehozásával kerül bemutatásra a zarándokok és látogatók számára. Sor kerül vallási, kulturális emlékhelyek felújítására, meglévő épületek helyreállítására és zarándokszállások, zarándokközpontok kialakítására, fejlesztésére.

Ezen projekt keretén belül jött létre a Szent László Zarándokközpont Solt városában. A zarándokközpont a korábbi plébánia épületéből alakult át, amely a felújítást követően mindkét intézménynek otthont ad. 

A plébánia megújulása mellett, felújítottuk templomunkat, létrejött egy zarándokpihenő, zarándokkapuval a plébánia előtti Szent László téren, megalkottuk a "Solt fejedelemtől, Szent László királyig" című tematikus parkot, közösségi kemencével, zarándoksétánnyal. Mindezen felül még egy kilátó is készült a pincehegyen.

This page was made with Mobirise