Mária Neve Római Katolikus Egyházközség Solt

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Cikkek

Szent László Zarándokközpont

A Magyar Zarándokút solti szakaszán is kihelyezésre kerültek az információs táblák a város több pontján:


Évzáró konferencia, sajtó zarándoklat Solton
bacsmegye.hu

Solton tartotta záró konferenciáját a Magyar Zarándokút Egyesület. A városháza dísztermében tartott rendezvényen Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a meghívott vendégeket, akik között Schmittné Makray Katalin és Sasvári Sándor közéleti ,- zászlós zarándokok is helyet foglaltak.

A nagy érdeklődésre számot tartó eseményen Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke tartott beszámolót az idei zarándokévről, melyet sikeresnek minősített. Beszélt az egyesület munkájáról, az elismeréséről, a zarándokút népszerűsítéséért tett tevékenységéről, melyben nagy szerepet kapott a Bács-Kiskun megyei szakasz fejlesztési projektje. Az elnök kitért a beruházás részleteire és bemutatta az egyes megvalósított elemeket is.

Ezt követően tartották meg a rendhagyó sajtótájékoztatót, melynek keretében bemutatták a „ Kulturális értékek és legendák a Duna mentén” címmel készített kisfilmet, mely szintén a projekt keretében készült el. A tájékoztatón elhangzott, hogy a 751 millió forintos pályázati forrásból kialakították a zarándokút megyei szakaszának egységes arculatát. Zarándok pihenők, kápolnák, kilátók, készültek, szállások épültek, témaparkokat alakítottak ki, helyi szakrális értékeket mentettek meg, újítottak fel azok a települések, szám szerint 11, akik konzorciumi tagként részt vettek a programban. Az egyik legnagyobb beruházást éppen a záró konferenciának otthont adó Solt városa hajtotta végre, ahol zarándokszállás, kilátó létesült, felújították a plébániát, a katolikus templomot,  különleges témapark létesült az Árpád-kori fejedelmek nyomában, egészen Szent Lászlóig.  Solt nem csak büszke a beruházásra, de amint azt Kalmár Pál polgármester elmondta, csatlakozni kívánnak a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társuláshoz.
A rendezvény keretében adták át az Év Zarándoka díjat is, melyet a nemes ügy érdekében végzett áldozatos munkáért, a megtett kilométerekért kapja meg minden évben az arra legérdemesebb zarándok. Idén, a kalocsai dr. Kiss Hajnalka zarándoksegítő vehette át Makray Katalintól és Sasvári Sándortól az elismerést. A Magyar Zarándokutat már többször is végigjárt doktornő, lelkes szervezője a zarándoksegítőknek, aki fáradhatatlanul segíti a zarándokút fejlődését, népszerűsítését.  
A konferencia résztvevői, valamint a sajtó képviselői  is bejárták a solti elemek színhelyét, majd Szentpéteri József régész, érdekes előadást tartott a Tételhegyi ásatásokról.
 A sajtózarándoklat alkalmával  személyesen ismerték meg a Tételhegy háromezer éves történetét. Az ősi falak felett állva, hallgatták a Fejedelmi Látogatóközpont kialakításának terveit, mely új lehetőségeket nyit Solt, illetve a térség, valamint a turizmus előtt.  
Ezért máris sokat tesz a város, hiszen a felnövő generációt is motiválják azzal, hogy az iskolában a gyerekeknek tanítják a zarándoklatok történetét Szellákné Molnár Katalin tanítónő jóvoltából. A konferencia végén a tanítónő különleges, példaértékű, előadását is meghallgathatták a jelenlévők.  A zarándokút projekt Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztése hamarosan befejeződik. Az apostagi elemek átadása után, november 29-én Dunapatajon zárul a két éves projekt.

Séta a Családokért, a Házaspárokért, a Hazáért

Ezzel a címmel került sor március 29-én, egy héttel az országgyűlési választások előtt a solti Mária Neve Római Katolikus Egyházközség által szervezett zarándoklatra. Fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nemzet fennmaradásának alapját és biztosítékát, a keresztény családok és az általuk alakított közösségek képezik.  Éppen ezért hívtunk és vártunk programunkra olyan családokat, fiatalokat és időseket egyaránt, akik egyetértenek e kérdéskör fontosságával.
A reggeli órákban a dunavecsei Római Katolikus plébánián gyülekeztünk, ahol az egyházközség tagjai láttak vendégül minket étellel, itallal, majd a templomban imádkozva és énekelve készültünk fel az útra. Valamivel kilenc óra után indultunk a Magyar Zarándokút útvonalán lobogó zászlókkal, - becsléseink szerint hetvenen - első állomásunk, Apostag irányába. A kezdeti kilométerek még könnyen mentek. Apostagon is betértünk a templomba imádkozni és énekelni Czár Iván atya és Babenec László dunavecsei kántor úr vezetésével. Iván atya körkérdésének köszönhetően kiderült, hogy az ország számos pontjáról érkeztek zarándokok a felhívásunkra. Így a négy érintett település - Dunavecse, Apostag, Dunaegyháza és Solt- hívő és kevésbé vallásos polgárain kívül Kiskőrös, Szabadszállás, Kecskemét, Székesfehérvár is képviselte magát. Ezt követően a templommal szemközti plébánián, a helyi asszonyok frissítő italokkal és finom falatokkal kedveskedtek. Rövid pihenő után Dunaegyháza felé vettük az irányt. Nagyon jó beszélgetések, találkozások zajlottak az úton. A dél elmúlt már mire elértük a templomot, ahol az Úrangyala imádság után egy új éneket tanultunk, majd a dunaegyházi közösség tagjai is vendégül láttak minket. Ezután ismét útra keltünk immár utolsó állomásunk, Solt irányába. Egyre jobban éreztük tagjainkban a fáradtságot, de továbbra is jó kedvűen haladtunk. Nagy öröm volt látni a kisebb-nagyobb gyerkőcöket, ahogy fáradhatatlanul, telve energiával rótták a kilométereket. Néhányan még a zászlók cipelésétől sem riadtak vissza és többen szüleikkel együtt énekeltek is. Terveinknek megfelelően délután három óra tájban értük el a solti katolikus templomot, ahol csatlakoztak hozzánk azok, akik nem tudták vállalni az utat, de a céljainkkal egyetértenek. Rövid ima és éneklést követően az úgynevezett Katolikus tóhoz indultunk a zarándokkapun áthaladva. A tóparton felépített kemencében kenyérlángost sütöttek nekünk és a helyiek finom süteményei mellett friss italokat is kínáltak számunkra. Iván atya jegyespárokat is hívott, akik közül többen éltek is a lehetőséggel, mely egyfajta kapcsolódási pont is lehetett a közösségünkkel. Számos fénykép is készült az úton, melyek megtekinthetőek a www.marianeve.hu internetes honlapunkon, a Képgalériák menüpont alatt.
Mindent összegezve egy igazán szép lelki élményt, feltöltődést nyújtott ez az út. Közösségünk erősödött, ezáltal mindannyian gyarapodtunk. Az időjárás is csodálatos volt, mintha Isten mosolygott volna ránk az égből. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy a Magyar Zarándokút egészét, vagy legalább néhány szakaszát járja be, hiszen az útvonal a települések között olyan csodálatos tájakon halad át, melyek a teremtett világ legszebb arcaként hatnak a szívünkre-lelkünkre.
Fazekas L.

A Szent László Zarándokközpont átadása

Város és egyháztörténeti szempontból is kiemelkedő eseménynek lehettek tanúi azok, akik július 12-én részt vettek az Európai Unió támogatásával és az Új Széchenyi Terv keretében a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának kiépítésén belül megépült létesítmények szentelése és átadása alkalmából rendezett ünnepségeken.
Bár ahogy az már megszokott, most sem a helybéliek töltötték meg a rendezvény helyszíneit, mégis szép számmal érkeztek vendégek. Úgy látszik, hogy a környékbeli településekről, sőt még távolabbról érkezők számára fontosabb volt ez az esemény, mint a legtöbb solti polgár számára. Pedig az Úristen igazán széppé varázsolta a szombati időjárást. A korábbi napok özönvízszerű esőzései után ragyogó napsütéssel jutalmazta a készülődésünket, munkánkat, és ez is már kisebb csoda volt. A reggeli szentmise ünnepi díszbe öltöztette a szívünket. A zenei szolgálatot végző Ladik zenekar fiatalos lendülete megalapozta a nap hangulatát. Iván atya megszentelte a templomot és a híveket, majd a templom mögötti parkban A. Kovács Attila szobrász és festőművész alkotását a Szent Jakab szobrot is, melyet Font Sándor országgyűlési képviselő úr és Kalmár Pál polgármester úr leplezett le. Ezt követően átvonultunk a Szent László Zarándokközponthoz és plébániához, ahol a Solti Ifjúsági Fúvószenekar térzenéje fogadta a menetet, majd a meghívott vendégek és egyházközségünk vezetősége méltatta az elkészült létesítményeket. Átadásra és megszentelésre került a plébánia és a zarándokközpont, valamint a téren felállított zarándokkapu és városunk védőszentjének, Szent László királynak szobra. A szentelés alatt a Dunavecsei Templom Kórusa énekelt. Ezután következett a Katolikus tó mentén felállított Árpád-kori tematikus park és a közkemence megszentelése. A tó partján már reggel óta készültek a finom ételek. A főzőverseny résztvevői oklevélben részesültek. A vállalkozó szelleműek, akik még nem fáradtak el kellőképpen, felzarándokoltak a Szőlő hegyre, a zarándok kilátó megszentelésére. Mire visszaértek, már tálalásra kerültek a finom ételek. Desszertként a Sinosz solti csoportja palacsintával kényeztetett bennünket. Ebéd után Eperjes Károly előadása következett, aki sajátos humorával átszőtt tanúságtételét mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta. Szamóca olyan jól érezte magát nálunk, hogy előadása után még sokáig velünk maradt. Meghallgatta Rumi Imre és Supka Éva előadását, akik mellett egy zarándoktársuk is tanúságot tett a zarándokúton tapasztalt élményeiről.  Még Tamási József kartali apátplébános előadását is fegyelemmel kísérte, sőt segítkezett is benne. József atya a Torinói lepelről beszélt nekünk, bemutatva annak hiteles másolatát is. A vendég előadók után a helybéliek következtek. Fellépett a Kissolti Nyugdíjas Egyesület dalköre, Cser Csilla, a Kissolti Gitárkamara és a Solti Mazsorett Egyesület is. A vacsora finom kunadacsi recept szerint készült kemencés lángos volt. Az ünnepet a Rockcsontok zenekar koncertje zárta, akik az ismert régi rockzenék mellett egyházi énekek rockzenére átírt változatát is előadták. Csaknem éjfélt ütött az óra, mire elcsendesedett a tér és véget ért a rendezvény. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki akár résztvevőként, akár vendégelőadóként együtt ünnepelt velünk. Köszönjük mindazoknak, akik munkájukkal, imáikkal, adományaikkal támogatták ünnepünket. Továbbra is szeretettel várunk mindenkit rendezvényeinken.

Fazekas László

Felszentelik a templomot

Popovics Zsuzsanna
SOLT | Évek óta hagyomány Solton a Mária Neve Római Katolikus Egyházközség novemberi jótékonysági katolikus báljának megszervezése.
Az együtt mulatás mellett a bál másik fontos célja megmutatni, hogy az egyházi élet nem csak a templom falain belül képzelhető el, hogy a hitnek része az öröm, a tánc, a kulturált szórakoztatás is – összegezte a rendezvény lényegét Czár Iván plébános. Örömmel újságolta azt is, hogy a solti katolikus bál jó híre a környező településekre is eljutott, így mintájára már Dunavecsén és Apostagon is meghonosodott hasonló közösségi rendezvény.

Az idei bálnak több különlegessége is volt. Az egyik, hogy az ünnepi műsorban bemutatkozott a frissen alakult Rockcsontok zenekar, melynek egyik énekese maga a plébános, a másik ifj. Fazekas László, az egyházközség oszlopos tagja. A zenekar olyan jól ismert egyházi népénekeket dolgozott fel, majd adott elő rock stílusban, mint a Boldogasszony Anyánk himnusz. A báli műsorban gitárzene, adventi énekek, magyar nóta is jól megfért, a népes közönség örömére.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Az est másik aktualitását az adta, hogy az egyházközség hamarosan végére ér több nagyszabású felújításnak. A Magyar Zarándokút kiépítése kapcsán, a Mária Neve Római Katolikus Egyházközség számos fejlesztésre pályázott, önálló konzorciumi tagként. Összesen 108 millió forintot nyertek a soltiak, amiből már több projekt megvalósult, vagy a végéhez közelít. A nagy volumenű beruházás fontos része, hogy kívül-belül megújult a solti katolikus templom. Ebbe belefért egy új harang öntése, az orgona felújítása az utolsó csavarig és pedálig, a fűtés korszerűsítése, új oltár létesítése.

– Egyedül a híveket nem cseréljük le – fogalmazott tréfásan Czár Iván. – A hónapokig tartó építkezés az egyháztagokat is összekovácsolta. Az kérés volt részükről, hogy mindenről tájékoztatást kapjanak, aminek eleget is tettünk. A bál programja volt az is, hogy képeket vetítettünk az elvégzett munkafolyamatokról. Ott is örömmel mondtam el, hogy a felújítás kapcsán gáncsot senki sem vetett munkánk elé. Kérdéseket kaptunk, ezekre igyekeztünk kielégítően válaszolni. A sok újítás persze megborítja a megszokott „rendet”, de látva, hogy mennyi mindennel gyarapszik az egyházközség, mindenki megbékélt a változásokkal.

A templom mellett a plébánia is teljesen megújult, kibővült. Ebben Szent László zarándokközpont működhet a jövőben, amire az épület előtt felállított zarándokkapu is felhívja a figyelmet. A kétszintes épületben kápolna és közösségi terek kapnak helyet, valamint egy interaktív térkép, amely a zarándokok eligazodását segíti útjuk során.
A bálon azt is bejelentették, hogy a megújult templomot dr. Bábel Balázs érsek szenteli meg, december 21-én, szombaton. Az ünnepi szentmise 15 órakor kezdődik, melyre a környező településekről is várják a híveket.


Megszépül a templom, tematikus park épül


2013. február 11. 06:18 Popovics Zsuzsanna-Petőfi Népe
A megyénken is áthaladó Magyar Zarándokút fejlesztésére elnyert támogatási keretből jelentősen gazdagodhatnak Solt nevezetességei.
Mik ezek?
A városban még idén felújítják a Mária Neve római katolikus templomot, zarándokközponttá alakítják a plébániát, létesül egy Solt fejedelem idejét bemutató történelmi emlékpark. A részletekről Hoffmann Ferencet, a solti katolikus egyházközség világi elnökét kérdeztük.
– Terveink szerint a közbeszerzési kiírást legkésőbb február közepéig közzétesszük. A nyertes pályázóval megkötött szerződés után kezdődhet a kivitelezés, amit áprilisban, húsvét után tervezünk elkezdeni – mondja az elnök.
A pályázat, melyen konzorciumi tagként indult a solti egyházközség, turisztikai attrakciófejlesztésről szólt. A konzorcium vállalta, hogy egy Bács-Kiskun megyén végigvonuló, vallási-, történelmi- és kulturális tematikus utat hoz létre. Mivel számos Duna-parti település kapcsolódik Árpád vezérhez és  több város is viseli leszármazottai nevét, az Árpád-kori ősi út lett a zarándokút megyei szakaszának meghatározó tematikája.
– Szent László Solt fejedelem szépapja volt, ebből született az ötlet, hogy hozzunk létre egy tematikus parkot „Solt fejedelemtől Szent Lászlóig” elnevezéssel. Szent László király egyben városunk védőszentje is – folytatja Hoffmann Ferenc. – A park két fő eleme a kezdő- és a végpontja. Az egyik Solt fejedelem nyári szálláshelye, a másik a Szent László tér. A két fő térinstalláció között egy tanösvény mentén ismerhetik meg a park látogatói uralkodóinkat és szentjeinket, 14 faragott táblán.
A tematikus park túlnyomó része a Gödör tavat öleli körbe. Ennek szigetén alakítják ki a fejedelem szálláshelyét. Az ösvény végpontja a Zarándokközpont (plébánia) előtti Szt. László tér. Itt készül zarándokkapu, Szt. László szobor, őshonos fákkal kialakított pihenő park. A templomkertben a zarándokok védőszentjének, Szent Jakabnak is szobrot állítanak.
A pályázat keretében Solton nem készül zarándok szálláshely, vendégfogadásra ugyanis több hely is adott a településen. Létesül viszont egy zarándokközpont a plébánián, ahol számos közösségi tér mellett egy lelki feltöltődésre alkalmas kápolna is helyet kap. A központ lehetővé teszi a digitális idegenvezetést, továbbá helyet ad egy kisebb koordinációs irodának. Utóbbi a zarándokok segítését szolgálja majd.

Bács-Kiskun megyei projekt


A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 2012. augusztus 8-i ülésén a Regionális Operatív Programok keretében harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött. „A Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése a kulturális - történelmi - szakrális örökség vallási célú hasznosításával, egységes kulturális tematikus út létrehozása az Ősi árpád-kori út térségében" című projekt megvalósítására 751 millió forintot hagytak jóvá.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által vezetett konzorciumnak 13 résztvevője van, többségében önkormányzatok, így Kunszentmiklós, Tass, Dunavecse, Harta, Hajós, Apostag, Dusnok, Fajsz, Homokmégy, Császártöltés, illetve Solt esetében a katolikus egyház, valamint Gombolyag részéről Alapítvány csatlakozott a projekthez.

A projekt keretében a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszán egyrészt olyan arculati elemek létrehozására kerül sor, amelyek idővel a teljes útvonal mentén létrejönnek majd. Ilyen elemek a zarándok pihenő, útjelző kő, járdába épített nyíl, útjelző tábla, zarándok kápolna, zarándok torony. Másrészt megvalósul a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának tematikus úttá fejlesztése. A zarándokút a Bács-Kiskun megyei szakaszon az Árpád-kori történelmi utat követi, ezért a fejlesztések fő történelmi témája az Árpád-kor, mely támaparkok, szoborparkok, kiállítóhelyek létrehozásával kerül bemutatásra a zarándokok és látogatók számára. Sor kerül vallási, kulturális emlékhelyek felújítására, meglévő épületek helyreállítására és zarándokszállások, zarándokközpontok kialakítására, fejlesztésére.

Pályázat kódja: A Magyar Zarándokút DAOP-2.1.1/G-11 - Új Széchenyi Terv keretében, a Dél-Alföldi Operatív Programban meghirdetett pályázat

Megnevezése: Kiemelt turisztikai termék- és attrakciók fejlesztése

A projekt átfogó célja: a Dél-alföldi régió turisztikai vonzerejének növelése a zarándokturizmus fejlesztésével: a Magyar Zarándokút 206 km-es dél-alföldi szakaszának fejlesztése, tematikus útként komplex turisztikai termékké szervezése, mely illeszkedve a Magyar Zarándokút, ill. a Közép-európai Zarándokút nyomvonalába, versenyképes pozíciót biztosít a zarándokutak közép-európai rendszerében. A projekt konzorciumi formában valósul meg, a konzorcium vezetője: Bács-Kiskun Megye Önkormányzata.

Részcélok:
- Az észak-déli irányú dél-alföldi kulturális örökség és kegyhelyek tematikus felfűzése és bemutathatóvá tétele, tematikus úttá szervezése, és ezáltal egyedi, magas színvonalú, önálló vonzerővel bíró termékké alakítása.
- A Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszán a zarándokturizmus rendszerszerű hálózati infrastruktúrájának és szolgáltatási rendszerének fejlesztése, mely nemzetközi versenyelőnyt biztosít a Magyar Zarándokútnak, és mely hosszú távon fenntarthatóvá, önfenntartóvá válik.
- A zarándokturizmus arányának növelése a turisztikai szektoron belül.


A Magyar Zarándokútról a logora kattintva olvashatnak bővebben:

Lap tetejére
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz